sobota, 30 marca 2013

Risotto


Trudno mnie spotkać w kuchni, ale jeśli już jestem, zawsze gotuję risotto, według skrzętnie opracowanego przepisu. 


RISOTTO

Składniki:

ryż
cebula, papryka zielona, czerwona i żółta
kostka rosołowa
dwie łyżki masła
śmietana 18%
jajko
plasterek sera
pieprz i sól

1. Gotujemy wodę. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego przygotowany ryż. Gotujemy ok. 6 - 7 minut. Ryż nie może nam się rozgotować, musi być lekko twardy. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podgotowany ryż odcedzamy i płuczemy letnią wodą.

2. Przygotowujemy bulion. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia.

3. Rozgrzewamy patelnię. Roztapiamy na niej łyżkę masła, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulkę, papryczkę i lekko szklimy. Pamiętaj, żeby niczego nie zwęglić!

4. Gdy nasze warzywa będą już lekko podsmażone, powtórnie dodajemy masełko oraz wsypujemy ryż. W międzyczasie wlewamy do szklanki ok. 100 - 120 ml. śmietany, dodajemy żółtko jajka, drobno pokrojony ser oraz pieprz i sól, według uznania. Mieszamy, aż do powstania jednolitej konsystencji.

5. Mieszamy nasz ryż na patelni i stopniowo dodajemy do niego przygotowany bulion. Czekamy, aż bulion się wygotuje, nasz ryż będzie miękki oraz zyska złotawy kolor.

6. Na koniec dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

NAJLEPIEJ PODAWAĆ NA CIEPŁO, Z PIERSIĄ Z KURCZAKA, KOTLETEM WOŁOWYM LUB RYBĄ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz