Trudno mnie spotkać w kuchni, ale jeśli już jestem, zawsze gotuję risotto, według skrzętnie opracowanego przepisu.
RISOTTO
Składniki:
♥ ryż
♥ cebula, papryka zielona, czerwona i żółta
♥ kostka rosołowa
♥ dwie łyżki masła
♥ śmietana 18%
♥ jajko
♥ plasterek sera
♥ pieprz i sól
1. Gotujemy wodę. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego przygotowany ryż. Gotujemy ok. 6 - 7 minut. Ryż nie może nam się rozgotować, musi być lekko twardy. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podgotowany ryż odcedzamy i płuczemy letnią wodą.
2. Przygotowujemy bulion. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia.
3. Rozgrzewamy patelnię. Roztapiamy na niej łyżkę masła, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulkę, papryczkę i lekko szklimy. Pamiętaj, żeby niczego nie zwęglić!
4. Gdy nasze warzywa będą już lekko podsmażone, powtórnie dodajemy masełko oraz wsypujemy ryż. W międzyczasie wlewamy do szklanki ok. 100 - 120 ml. śmietany, dodajemy żółtko jajka, drobno pokrojony ser oraz pieprz i sól, według uznania. Mieszamy, aż do powstania jednolitej konsystencji.
5. Mieszamy nasz ryż na patelni i stopniowo dodajemy do niego przygotowany bulion. Czekamy, aż bulion się wygotuje, nasz ryż będzie miękki oraz zyska złotawy kolor.
6. Na koniec dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!
NAJLEPIEJ PODAWAĆ NA CIEPŁO, Z PIERSIĄ Z KURCZAKA, KOTLETEM WOŁOWYM LUB RYBĄ!